SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/018 | 3529 Miskolc, Ifjúság útja 16-20.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA

Hírek

2021. dec. 16.


IKK

  Új utak a szakképzésben

  A megújított szakképzés első két évét összegezte a helyettes államtitkár

  Új utak a szakképzésben

  Sok szakma, munkakör, amelyeket tanulóink – a jövendő munkavállalók – betölthetnek majd, ma még nem is létezik. Így fel kell tennünk magunknak a kérdést: jól képezzük diákjainkat? Valóban átadjuk nekik azt a tudást, amivel felnőttként majd boldogulhatnak? Ezekkel a gondolatokkal foglalta össze Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a szakképzés előtt álló egyik legnagyobb kihívás lényegét a XXXIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián tartott előadásában.

   

  A kormány 2019-ben elfogadta a Szakképzés 4.0 stratégiát, amely válaszokat kíván adni a környezet változásai által generált és a gazdaság szereplői által megfogalmazott kihívásokra. A stratégia mentén elindult a szakképzési rendszer teljes, a tartalom és a módszertan, a képzési keretek, valamint a képzési környezet megújítását is magában foglaló átalakítása. Létrejött a korábbi Országos Képzési Jegyzéknél informatívabb és átláthatóbb, a szakmák digitális kompetencia szintjét is tartalmazó Szakmajegyzék. A szakképzés gazdasági környezethez igazodó rugalmasságának biztosítása érdekében a szakképzésben kerettantervek helyett kimeneti követelmények határozzák meg a képzés tartalmát.

   

  2020. szeptemberben 8 beavatkozási ponton kezdődött meg a szakképzési rendszer átalakítása. Az öt éves technikusi és a három éves szakképző iskolai képzés elindulása mellett olyan, új típusú alternatív képzési formák is bevezetésre kerültek, mint az orientációs év, a dobbantó program vagy a műhelyiskola. A 8. osztályosok kompetencia mérése, az orientációs évfolyam és az ágazati alapoktatás az új rendszerben megalapozottabbá teszi a szakma kiválasztását, ami a lemorzsolódás csökkentését is szolgálja.

   

  Az oktatók továbbképzését és az új, teljesítményalapú bérfejlesztés alapjául szolgáló minősítési rendszer bevezetését, ismertetését a pandémia nehezítette, mindezek ellenére az átállás sikeres volt, hiszen az oktatók 97 százaléka elfogadta a jogállásváltozást és a megajánlott munkabért, ami átlagosan 30 százalékos, de egyéni szinten a teljesítmény függvényében változó mértékű, akár 80 százalékos béremelést jelentett.

   

  A beiskolázási számok az átalakítás sikerét mutatják. Tavaly hat, idén tíz százalékkal többen választották a szakképzést a nyolcadikos tanulók közül. 

   

  A szakképzési rendszer kínálata is bővült. A helyettes államtitkár bemutatta az új lehetőségként bevezetett okleveles technikusképzést, a MOME bevonásával kidolgozott kreatív technikumi képzést és a pedagógiai technikumot. Mindenütt nagyon szoros a kapcsolat a felsőoktatás és a szakképzés között, amikor tartalmi fejlesztésekről van szó – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

   

  Az alternatív tanulási utak eddigi tapasztalatai nagyon biztatók, a programokból a lemorzsolódás minimális. A mentortanárok továbbképzése folyamatosan zajlik.

   

  Módszertani megújulás azonban nem csak ezeken a területeken, hanem minden téren szükséges. Új lehetőségként jelent meg ugyanis a szakképzésben a projektoktatás és a projektvizsga. Az ágazati alapvizsgát már így szervezték az intézmények, és rendkívül jók a visszajelzések, a tapasztalatok alapján a gyerekek élvezik a vizsgát.

   

  A módszertani megújulásban vállalnak szerepet a legmodernebb eszközökkel felszerelt – és folyamatosan továbbfejlesztendő – digitális közösségi alkotóműhelyek is, amelyek minden szakképzési centrumban elkészültek. 

   

  Megtörténtek a szakképzési rendszer irányítását támogató digitális fejlesztések is. Az online oktatást támogató KRÉTA Digitális Kollaborációs Teret sok oktató használja. Erre a jövőben is szükség lesz, tekintettel arra, hogy a háttérben zajlik a digitális tananyagok fejlesztése. Minden digitális tananyag egy platformra készül, a KRÉTA rendszeren keresztül tudják elérni a szülők, a gyerekek és az oktatók is. 

   

  A helyettes államtitkár jelezte, hogy a felnőttek szakmai oktatásában is nagyon fontos az e-learning tananyagok bevezetése és ezáltal rövidített képzések lehetővé tétele ahhoz, hogy az valóban a gazdaság igényeire fókuszáló legyen, és elérje a felnőtteket.

   

  Előadása végén Pölöskei Gáborné kiemelte: az, hogy mindezt meg tudjuk valósítani a szakképzésben, nagyban köszönhető annak, hogy milyen sok innovatív oktatónk van. Ezt mutatja, hogy a tavaly az online oktatás időszakában létrehozott Digitális Szakképzési Tananyagtárba azóta is egyre több saját fejlesztésű tartalmat töltenek fel az oktatók, önként, lelkesedéssel, amiért köszönet jár nekik.

   

  A teljes előadás itt érhető el.

   

  Forrás: IKK

  Képillusztráció: Shutterstock

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  PÁLYAVÁLASZTÁSI online FÓRUM

  PÁLYAVÁLASZTÁSI online FÓRUM

  PÁLYAVÁLASZTÁSI online FÓRUM 2023. december 7-én 16 órától

  2023. dec. 4.


  Miskolci SZC

  Szalagavató

  Szalagavató

  Megtörtént szakképzős osztályaink számára a szalagok ünnepélyes feltűzése , mely az iskolához való tartozást jelenti.

  2023. dec. 1.


  Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum

  Adventi kalendárium

  Adventi kalendárium

  Kedves Diákok! Adventi játékot hirdetünk minden tanuló részére. A feladat, hogy következő hónap minden napján, december 20-ig minden nap ki kell nyitni az adventi kalendárium aktuális ablakát és válaszolni egy kérdésre vagy megoldani egy apró feladatot.

  2023. nov. 28.


  Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum


  Partnereink

  • KRÉTA
  • MSZC
  • Miskolci Egyetem
  • Bosch
  SZC logo

  Miskolci Szakképzési Centrum


   • Intézmény logo
   • Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

    3529 Miskolc, Ifjúság útja 16-20.

   • Telefon: +36 46 360 125 vagy 06 70 5036187

    E-mail: titkarsag_szemere@miskolci-szc.hu

    OM azonosító: 203060/018

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


   2023Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium