SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/018 | 3529 Miskolc, Ifjúság útja 16-20.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2023. máj. 26.


IKK

  Interaktív vizsga

  Míg az írásbeli érettségi vizsgák mindenhol befejeződtek, rendben zajlanak az innovatív szakmai vizsgák.

  Interaktív vizsga

  Befejeződtek az írásbeli vizsgák az összes technikumban, ahol ugyanazokból a tantárgyakból, ugyanazon a szinten adtak számot a diákok a középfokon megszerzett ismereteikről, mint a gimnáziumokban – jelentette be közleményben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

  A közismereti tantárgyak mellett idén mintegy 33 ezer diák érettségizett szakmai ismeretekből is. A legnépszerűbb vizsgatárgy a technikumokban idén az informatika volt, amelyből 4809 diák tett vizsgát. Közgazdasági ismeretekből 2818 tanuló adott számot tudásáról, ami a második legmagasabb szám. A harmadik helyen a rendészeti és közszolgálati ismeretekből vizsgázók állnak, akik száma idén 2016 volt. Emellett változatlanul magas az egészségügyi, közlekedési, vagy turisztikai ismeretekből vizsgázók száma is. A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is.

  A magyar gazdaság versenyképességének további fejlődéséhez és a munkahelyek háborús időben való megvédéséhez még több kiválóan képzett mesteremberre van szükség minden ágazatban. A 2020-ban indult öt éves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá vált a szakképzés, amely úgy biztosít egyszerre lehetőséget egy megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzésére, hogy közben egyenes utat nyit a felsőoktatásba is. Az új szakképzési rendszerben folyamatosan emelkednek az oktatói bérek és nő a szakképzésbe jelentkezők száma. Ma már a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben. Míg tavaly 13 ezer tanuló jelentkezett a szakképzésből felsőoktatásba, az idén ez a szám 74 százalékkal növekedett, azaz mintegy 23 ezer tanuló szeretne továbbtanulni felsőoktatási intézményben – fogalmazott a szaktárca.

  Újdonság, hogy Idén már teljesen elektronikusan zajlanak az elméleti szakmai vizsgák. A KIM kiemelte: az idei tanév végén már teljes mértékben elektronikusan, interaktív formában zajlanak a szakmai elméleti vizsgák minden tantárgy esetében. Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent, így a vizsgák papírmentessé, a kiértékelések gyorsabbá válnak. A szakképző intézmények felkészültek az infrastrukturális korszakváltásra, és mindenhol rendelkezésre állnak az interaktív vizsgáztatáshoz szükséges tantermek, számítógépek és a nagysebességű internetelérés. Csak a kifutó rendszerű szakmák képeznek kivételt az innovatív vizsgarendszer alól. A májusi bevezetést több tesztidőszak is megelőzte, legutóbb februárban mintegy ötezer tanuló vizsgázott számítógép előtt. Jelenleg már minden szakmában zajlanak az interaktív vizsgák az ország egész területén.  A tapasztalatok pozitívak, a feladatok kitöltése mindenhol zökkenőmentesen zajlott.

  A legtöbben idén villanyszerelő szakmában vizsgáztak (2220 fő), a második legnépszerűbb a szakács szakma (1709 fő), míg a harmadik helyen a pénzügyi-számviteli ügyintéző áll (1404 fő). Emellett sokan vizsgáznak kereskedelmi értékesítő, hegesztő, gépjármű-mechatronikai technikus és cukrász szakmákból is. Az elméleti interaktív vizsgákat a 2020-ban bevezetett projektvizsga forma egészíti ki, amely az új szakképzési rendszerben már egy komplex gyakorlatorientált számonkérést jelent projektfeladatok megvalósításán keresztül – hangsúlyozta közleményében a minisztérium.

   

  Forrás: KIM

  Kép: Shutterstock

   

   

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Pannónia Tehetségprogram

  Pannónia Tehetségprogram

  A Pannónia Tehetségprogram támogatásával a világ TOP 100 egyetemén tanulhatnak a legtehetségesebb fiatalok teljes képzést támogató ösztöndíjjal. Határidő: 2024. július 21. 23:59

  2024. júl. 6.


  Miskolci SZC

  Tehetséggondozó díj

  Tehetséggondozó díj

  A Miskolci Szakképzési Centrum tehetséggondozó díjban részesítette kollégáinkat. Gratulálunk nekik, nagyon büszkék vagyunk rájuk!

  2024. jún. 11.


  Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum

  Kréta beiratkozás 2024

  Kréta beiratkozás 2024

  A beiratkozás időpontja: 2024. június 26-28. (szerda-péntek) A szülőknek az előzetes, elektronikus adatbeküldésre 2024. június 19. és 2024. június 26. közötti időszakban van lehetősége. Ezt egy részletes útmutatóval is segítjük, melyet kérjük figyelmesen olvassanak el.

  2024. jún. 5.


  Miskolci SZC


  Partnereink

  SZC logo

  Miskolci Szakképzési Centrum


  Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

  3529 Miskolc, Ifjúság útja 16-20.

  Telefon: +36 46 360 125 vagy 06 70 5036187

  E-mail: titkarsag_szemere@miskolci-szc.hu

  OM azonosító: 203060/018

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


  2024Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium