3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. 

Tel: 46/360-125 - Fax: 46/562-239 

 OM: 203060 - info@szemere.sulinet.hu

Villamos alapkapcsolások

(csillár és csengőkapcsolás).

Világítási kapcsolás (csillárkapcsolás) és dallamcsengő áramkör bekötése gyakorló táblán. Két áramkör kapcsoló alkalmazása osztott lámpatestek kapcsolására pl. csillár, vagy egy helyiségben két külön világítási kör, egy helyről való kapcsolásra.
Csengő működése. Az elektromágnes általában egy lágyvas, amelyet legalább egy tekercs vesz körül. A tekercsben folyó áram mágneses teret hoz létre, mivel az erővonalak a tekercs belsejében azonos irányúak, így a vasban mágneses fluxus alakul ki. Ez a fluxus teszi lehetővé, hogy  mágnesezhető anyagokat magához vonzzon. Az elektromos áram megszűnése után elveszíti mágneses tulajdonságait. Ezen jelenségek felhasználásával lehet csengőt készíteni.
Vasúti fénysorompó modellezése integrált áramkör felhasználásával. A mellékelt rajz alapján NE 555-s időzítő IC (integrált áramkör) felhasználásával megépített astabil multivibrátor összeállítása bredboard próbapanelon. Az összeállítás működés közben LED (fényemittáló félvezető) diódák felhasználásával látványosan modellezi a vasúti átjáróban használatos fénysorompó működését.
Digitális technikai alapok egyszerűen digitális oktató berendezés alkalmazásával. Speciális szoftverrel is támogatott COM3LAB típusú digitális oktató berendezés alkalmazásával interaktív úton, digitális-decimális konvertálás eredményének bemutatása hétszegmenses kijelzőn. Logikai alapáramkörök működésének szemléltetése.
Az ember is vezeti az áramot!
Az ember belső ellenállásának mérése szigetelésvizsgáló célműszerrel.
Az ember már kisgyermekként megtanulja, hogy nem szabad a konnektorba nyúlni, mert az elektromos áramnak az élő szervezeteket károsító, biológiai hatása lehet. Elektromos áram hatására az izmok összerándulnak és a megfogott vezetéket az ember nem tudja elengedni. Az emberi testen áthaladó elektromos áram égési sérüléseket, légzési zavart, időnként halált is okoz . A biológiai hatást az emberi testen áthaladó áramerősség nagysága határozza meg. Ezért az elektromos árammal mindig nagyon óvatosan kísérletezzünk!

 

 

 

 

 

ELÉRHETŐSÉGEK

OM: 203060

Miskolci Szakképzési Centrum
Szemere Bertalan Szakgimnáziuma,
Szakközépiskolája és Kollégiuma

Címünk: 3529 Miskolc, Ifjúság utca 16-20.

Központi számunk: 46/360-125

Titkárság: 46/365-912

Fax: 46/562-239

E-mail: info@szemere.sulinet.hu

 

 

Design by: www.diablodesign.eu