3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. 

Tel: 46/360-125 - Fax: 46/562-239 

 OM: 203060 - info@szemere.sulinet.hu

2018. december 07., péntek 10:43

Milánóban jártunk - ERASMUS+ Kiemelt

Írta: Szepesi Krisztina
Értékelés:
(0 szavazat)

Szepesi Krisztina vagyok 5/13. D osztályos tanuló. Ebben az évben az Erasmus program keretében 14 társammal együtt lehetőségünk nyílt Olaszországban, azon belül pedig Milánóban három hetet eltölteni, hogy egy más országban bővíthessük ki és sajátíthassuk el szakmai tudásunkat.
Ennek a lehetőségnek nagyon örültem, társaimmal együtt, hiszen a szakmai ismereteim kibővítésén túl, lehetőség nyílt egy másik ország népét, kultúráját megismerni.
Ebben a programban, ahogyan azt már említettem 15-en vehettünk részt.  Szeptember 23.-án indultunk el, egy panorámás busszal, (amely bár nagyon hosszú időtartamú utazás volt, konkrétan 14 óra) amely megfelelő kényelmet biztosított számunkra.
Este 10 órára értünk a szálláshelyükre, amely Milánó egy külterületén (Cinisello Balsamo) volt található. Szállásunkon csak a mi csoportunk tartózkodott és megfelelő kényelmet biztosított számunkra, hiszen szobákhoz mosdó és fürdő is tartozott, tehát egy nagyon barátságos, otthonos, kulturált kis házikóban (melynek neve a „Boszorkányok háza” volt J) tölthettük el a három gyönyörű hetünket.

Az első napjainkban nagyon sok segítséget kaptunk, volt tájékoztatás mindenről, amit tudnunk kell a munkahelyünkkel, a szállásunkkal kapcsolatban. A kint lévő Erasmusok nagyon kedvesek voltak végig, bármikor számíthattunk segítségükre, akármilyen problémánk volt. A munkahelyünkre elkísértek minket az első napunkon és megkaptuk a beosztást is arról, hogy ki mikor és hol fog dolgozni.

A munkahely nem nevezhető munkahelynek, hiszen ott is a kedvesség, a segítőkészség volt csak a jellemző, és mivel, hogy sportfoglalkozásról volt szó minden munkahelyen, így öröm volt ilyen közösségbe órákat nézni, beállni, vagy akár órát tartani.

Ezt a három hetet, amit a szüleinktől, barátainktól távol kell tölteni, nem olyan mintha teljesen egyedül indulnánk el a nagyvilágba. A barátainkkal lehettünk, vagy ha még ugyan annyira jóban nincs is a társaság ez a három hét teljesen összetudja kovácsolni az embereket és új barátságok alakulnak ki. Nem arról szól ez az egész, hogy belehaljunk a munkába, meg a tanulásba. Tanulunk folyamatosan, ahogy az angolt, az olaszt beszélő emberekkel vagyunk, de nem a könyvet bújva, hanem elbeszélgetve, szórakozva megy a tanulás. A munka csak délután 3-4-5 órákat tett ki, ami szintén nem is munkának felfogható, hanem inkább egy szórakozásnak. A munka mindig jó hangulatban telt. Repült az idő. Én személy szerint minden nap vártam, hogy mehessek dolgozni. Az emberek nagyon kedvesek, segítőkészek, barátságok. Sok újdonsággal lehet megismerkedni és új tapasztalatokat szerezni.

Mindenképpen csak is pozitív ez az egész program! Csakis a hasznunkra válhat ez a tudás, amit odakint megszereztünk magunknak.

 

Mit is ad Erasmus program? à EUROPASS BIZONYÍTVÁNYT
Mire jó? à Hatalmas segítséget nyújt az itthoni elhelyezkedésben, amikor majd munkát akarsz vállalni!
Miért?
à Külföldön szereztél egy munkahelyen tapasztalatot a saját szakmádban!

Miért jó még ezen kívül? à Rengeteg pozitív hatás!

 • önállósodás
 • új tapasztalatok
 • szórakozás
 • profizmus, koncentráltság, odafigyelés, jó hangulat a foglalkozási helyeken, a foglalkozást tartók körében
 • nyelvtanulás
 • idegen kultúra és nép megismerése
 • műemlékek, művészetek ismereteinek kiterjesztése
 • szemlélet formálás
 • tolerancia nagyobb elsajátítása
 • csapatformálás
 • nagyobb lehetőség az elhelyezkedésben à EUROPASS BIZONYÍTVÁNY
 • barátság szerzés
 • idegen ország megismerése, más életszínvonal megismerése
 • félelem leküzdése

Félelmeid vannak?

 • Félsz, hogy idegen helyen hogyan fogsz közlekedni? Tájékozódni?

Semmi probléma! Mindenkit megtanítottak arra, hogy hogyan és mivel kell közlekednie. Mindenkit el is kísérnek a munkahelyére az első napján, és minden információt tökéletesen elmondanak arról, hogy merre mit találsz. Kapsz térképet is. Kapsz bérletet, amivel pedig ingyen tudsz közlekedni. Ha mégis úgy érzed eltévedtél és megijedsz? Megadják a telefonszámukat és bizalommal hívhatod őket bármikor és segítenek!

 • Félsz, hogy hogyan fogsz kommunikálni más nyelven, amit nem beszélsz?

Az adott szituációban, amikor meg kell, hogy értessük magunkat, felszínre kerül az a tudás, amit nem is tudtunk, hogy a miénk, vagy pedig addig nem használtunk. Nincs lehetetlen helyzet, minden szituációban meg lehet érteni és értetni magunkat. Az emberek segítőkészek. Mutogatni mindig lehet. Nincs olyan, hogy valamit nem tudsz elmagyarázni, vagy nem tudod, hogy mit mondtak neked! NINCS! Ne félj!

 

 • Félsz, hogy milyen lesz a szállásod és az étkeztetésed?

A napi háromszori étkezést biztosítják számunkra.  Mennyiségileg, bőven elég mindenkinek. Minőségben nem tudok mit mondani, ez mindenkinek egyéni dolog, ugyanakkor ez mind ingyen van és nem ehetetlen. Ezen felül bolt a közelben van, és minden, ami itthon kapható az ugyan úgy megtalálható odakint is és nem horribilis áron, nincs nagy eltérés a kinti árak és az itthoniak között. Éhen halni senki nem fog! J

 • A szállás?

Tökéletes! Csak a mi csoportunk volt a szálláshelyen, ami minden feltételnek megfelelt. Otthonos, higiénikus, barátságos szállás, ahol minden szobának külön fürdője és mosdója volt, valamint külön ebédlőrész az épület alsó szintjén, ahol még tv is kapott helyet. Mikrohullámú sütő és hűtőszekrény rendelkezésre áll.  Az ágyak kényelmesek, a szobák tágasak. A környék jó, csendes, barátságos.

 • Unatkozás?

Arról szó sem lehet! A munka előtt fellehet fedezni Olaszország hihetetlen, gyönyörű helyeit. Olyan csodálatos építményeket, mint pl.: maga a Dóm is, amit itthon nem láthat az ember. Az épületek, a műemlékek igazi csodák. Az egész külföldi élet ebben a három hétben egy olyan örök emlék, amit senki nem fog elvenni az embertől soha! A hétvége teljesen szabad, csak egy kötelező program van, ami szintén minden esetben egy remek hely, ahova ingyen visznek el minket. Ezen kívül pihenésre is tökéletesen alkalmas ez a három hét, mivel a délutáni munkáig a felfedezés és a pihenés is bőven belefér.

 

Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt az élményt! Aki csak teheti, ne hagyja ki, ha lesz rá lehetősége, hogy részt vehessen a programban!
Buona Giornata!


Szepesi Krisztina - 5/13.D osztályos tanuló

 

Megjelent: 160 alkalommal

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

ELÉRHETŐSÉGEK

OM: 203060

Miskolci Szakképzési Centrum
Szemere Bertalan Szakgimnáziuma,
Szakközépiskolája és Kollégiuma

Címünk: 3529 Miskolc, Ifjúság utca 16-20.

Központi számunk: 46/360-125

Titkárság: 46/365-912

Fax: 46/562-239

E-mail: info@szemere.sulinet.hu

 

 

Design by: www.diablodesign.eu