3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. 

Tel: 46/360-125 - Fax: 46/562-239 

 OM: 203060 - info@szemere.sulinet.hu

2018. december 07., péntek 10:34

Milánói beszámoló - ERASMUS+ Kiemelt

Írta: Lukovicsné Bián Katalin
Értékelés:
(0 szavazat)

2018 őszén egy fantasztikus program részese lehettem az Erasmus jóvoltából. A MSZC Szemere Bertalan Szakközépiskola testnevelőjeként átélhettük azt a csodát, melyet egy 3 hetes Milánói pályázat megnyerése jelentett. Nagy izgalommal vágtunk neki az út szervezésének, nem kis papírmunkával jártak az előkészületek és az utómunkálatok is, de minden percért megérte. A sporttagozatos tanulók, akik kiutazhattak ebbe a csodálatos városba nagyon sok szép élménnyel gazdagodtak. Szakmai fejlődésüket az segítette, hogy betekintést nyertek az olasz edzések világába, s az ott élő edzők módszertani repertoárjába.

Nagyon sokszínű, változatos edzéseken vehettek részt a sportolóink, ahol a motiváltság és az aktivitás egyaránt jellemző volt. Az olasz nyelvtudás hiánya miatt edzéseket nem tarthattak diákjaink, de segíthették a trénerek munkáját és a sportolók edzésmunkáját. Különleges kulturális programokon vehettünk részt, melyeket a szervezők rendeztek meg, elmélyülhettünk az olasz művészetekben. A Leonardo Da Vinci múzeum világa lenyűgözte a csapatunkat, de az építészeti remekek, a Dóm, a Sforza Kastély és kiállítása, s maga a város nevezetességei és a nyüzsgő utcái mind különleges élményt nyújtottak.

Pozitívumként említeném azt is, hogy diákjaink önállósodhattak, nyelvtudásukat gyarapíthatták, egyéniségüket kiteljesíthették. Az eddig is nagyon jól együttműködő sportgárda még összetartóbb, egymást segítő, egymásért kiálló csapattá kovácsolódott. A közösséggé formálódásban szerepet játszott a sok együtt töltött idő, a hasznos módszertani lépések megbeszélése, a pozitív és negatív tapasztalatok kielemzése, a kötött, kötetlen és játékos feladatok átélése. Megtapasztalták diákjaink, hogy mekkora felelőssége van az edzőnek a motiválásban, a jutalmazás és büntetés lehetőségeinek alkalmazásában, a rendszeres mozgás igényének kialakításában, s természetesen a rosszul rögzült mozgásminták javításában. Megfigyelhették, hogy a jól kommunikáló, edzését előre megtervező, következetes, siker- és eredményorientáltság mellett gyermek központú tréner tud igazán hatékony lenni. A jó példamutatás fontos, s a mi kisedzőink is mintaszerű foglalkozásokat láthattak, amiből meríthetnek a későbbiekben. A foglalkozási helyeken nem mindenki tudott a saját sportágában fejlődni, de a három hét elteltével mindenki jól beilleszkedett a munkahelyén, s új edzésmódszereket sajátíthatott el.

A szervezők készségesen segítették a munkánkat, hatékonyan oldották meg a problémáinkat. Elvárásaiknak a csoportunk is igyekezett megfelelni. Jómagam nagyon meg voltam elégedve a szállással, a szervezéssel, a kollégáimmal és a tanítványainkkal, akiknek sok új oldalát ismerhettem meg. Minden helyzetben számíthattunk egymásra és segítettük egymást.

Összességében kijelenthetem, hogy nagy kihívás volt, de teljesítettük és minden pillanatát újraélném szívesen. Bízom benne, hogy lesz még rá lehetőség, hogy újra kijussunk. Köszönöm.

Lukovicsné Bián Katalin - testnevelő, edző

Megjelent: 108 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. december 07., péntek 10:43
Tovább a kategóriában: Milánóban jártunk - ERASMUS+ »

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

ELÉRHETŐSÉGEK

OM: 203060

Miskolci Szakképzési Centrum
Szemere Bertalan Szakgimnáziuma,
Szakközépiskolája és Kollégiuma

Címünk: 3529 Miskolc, Ifjúság utca 16-20.

Központi számunk: 46/360-125

Titkárság: 46/365-912

Fax: 46/562-239

E-mail: info@szemere.sulinet.hu

 

 

Design by: www.diablodesign.eu