3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. 

Tel: 46/360-125 - Fax: 46/562-239 

 OM: 203060 - info@szemere.sulinet.hu

2018. május 17., csütörtök 09:00

Erasmus+ Bécs 2017. szeptember 25 - október 14. - Tanári beszámoló

Írta: Víghné Magyar Gabriella
Értékelés:
(0 szavazat)

Az MSZC Szemere Bertalan Szakgimnázium 12 diákja szakmai tanulmányi úton vett részt 2017. szeptember 25-től október 14-ig Bécsben. A diákok közül 7 fő kozmetikus és 5 fő fodrász szakmát tanul iskolánkban. A kozmetikus tanulók a nappali képzésben, a fodrászok pedig esti képzésben sajátítják el a szakma fortélyait.

A két kísérő tanár Lukácsné Sidló Edina, szakmai tanár és jómagam, Víghné Magyar Gabriella, nyelvtanár volt. A szakmai kolléga a gyakorlati helyek és a diákok közti kapcsolat koordinálást végezte, míg én a tolmácsolás-fordítás feladatait láttam el.

A csoport utaztatását végző cég busza a megbeszélt időben és helyszínen megjelent. Az egyedüli problémát az jelentette, hogy a csoport létszámához képest kicsi volt a busz. A csomagok nem fértek el a buszon, ehhez egy utánfutót biztosítottak, de ez sem volt elegendő a háromheti poggyász Bécsbe szállítására. Az út zökkenőmentesen, biztonságosan zajlott. Időre megérkeztünk oda- és visszautazáskor.

Szállásunk, a Hostel Hütteldorf nevű diákszállás volt. Csoportunk a főépület melletti melléképületben került elszállásolásra. A szobák kiosztásánál némi probléma merült fel: Az alapvetően négyágyas - emeltes ágyakkal ellátott - szobákban 4 fő, a 3 heti poggyászával nem fért el. Az ágyak 70x170 cm nagyságúak voltak, mely felnőtt emberek több heti elszállásolására nem voltak alkalmasak.  A bőröndök illetve a személyes holmik a helységben el sem fértek.

Az étkezés biztosítása úgy történt, hogy minden nap egy ételszállító cég már reggel kiszállította az aznapi élelmet. Ebédre hideg szendvicset, vacsorára pedig kétfogásos készételt kaptunk. A vacsora melegítése nehézségekbe ütközött, mert egy mikrohullámú készülék állt három Austraining csoport rendelkezésére. A recepciósok jóindulatának köszönhettük, hogy nem az ágyunkon fogyasztottuk el a vacsorát, hanem a reggeliző helyiséget kinyitva, asztaloknál fogyaszthattuk el az ennivalónkat. A diákok egyike cukorbeteg, az ő élelmezése nem volt zökkenőmentes annak ellenére, hogy ezt jelezte a jelentkezési lapján.

Az Austraining iroda képviseletében Takács Péter tartotta a kapcsolatot a gyakorlati helyekkel. Az első nap megtörtént az orientáció. Az adminisztrációt követően két munkatársa segítségével elkísérte a diákokat a gyakorlati helyekre. 9 gyakorlati helyre osztották be a tanulókat. A munkahelyek tömegközlekedéssel jól megközelíthetőek voltak. Többségük a belvárosban helyezkedett el.  A diákok könnyen és gyorsan megtanulták a tömegközlekedést, Bécs ebből a szempontból rendkívül jó metró-, villamos- és buszhálózattal rendelkezik. Nem volt szükség senki segítségére sietni.

A gyakorlati helyek eltérőek voltak. A fodrászszalonokban nagy vendégforgalom volt tapasztalható. A tanulóink sok szakmai ismeretre tettek szert. Ugyanakkor a kozmetikák kevesebb lehetőséget tudtak biztosítani az ottani szakmai gyakorlat bemutatására. Sokszor fordult elő, hogy a diákok egymáson dolgoztak. Az egyik kozmetika tanulóműhelyként funkcionál, tehát itt a diákjaink alig találkoztak „külsős” vendéggel. Azt azért, megismerhették, hogy Ausztriában milyen szakmai gyakorlati tudást sajátítanak el az osztrák fiatalok. Eszmecserét folytattak egymással és összehasonlították a két országban folyó oktatási rendszert. Bizonyos gyakorlati helyeken a tanulóink egyedül voltak: itt komolyabb kihívást jelentett számukra a kommunikáció, a beilleszkedés és a mindennapi feladatok elvégzése. Jelentős eltérés mutatkozott a diákok fogadtatása és a tutorok személyisége, iránymutatási stílusa során. Voltak, ahol kedvesen üdvözölték a magyarokat, igyekeztek minél hamarabb és minél több tevékenységbe bevonni a Szemerés tanulókat. Volt, ahol a tutor személyisége, hozzáállása nehezítette a mester és tanítványa közötti együttműködést, de a helyi iroda közvetítésével gyorsan megoldást találtunk a problémákra.

A diákok kint tartózkodását és műveltségét kulturális programokkal színesítettük szabadidejükben. Két vasárnapi nap tekintettük meg a város nevezetességeit. Az első hétvégén Bécs belvárosát látogatta meg csoportunk. Az egykori osztrák császárok rezidenciáján, a Burg-ban néztük meg a Sissi múzeumot, melynek sok magyar vonatkozása is van. A második vasárnapot Schönbrunn-ban, a Habsburgok nyári rezidenciáján töltöttük.

A három hét alatt a diákok megbízhatóan, kötelességtudóan végezték munkájukat. Panasz egyik munkáltató részéről sem érkezett. A munkahelyeken megtörtént a diákok értékelése, és teljesítményükről mindenki pozitív minősítést kapott. Ahol példásan jó kapcsolat alakult ki, ott még apró, kedves ajándékot is kaptak. Habár a magyar fiatalok nyelvtudásával kapcsolatban gyakran panasz érkezett, nyelvi ismereteiket a közlekedés, a vendéglátás és a vásárlás során, élő nyelvi környezetben gazdagíthatták. Saját bőrükön tapasztalhatták meg a nyelvtanulás fontosságát, így hatékony motiválást jelentett a szakmai tanulmányi út mindnyájuk számára.

Hasznos volt a Bécsben eltöltött idő azért, mert a leendő magyar kozmetikusok és fodrászok megismerkedtek az Európai Unióban megszokott, igényes szolgáltatóipari munkavégzéssel és felnőtt munkavállalóként betekintést nyertek az osztrák szépségszalonok világába. Az utolsó munkanapon összegezték a tanulmányi út tapasztalatait és átvették az Europass bizonyítványt. Büszkén, elégedetten és magabiztosabban tértek haza iskolájukba, hogy sok-sok élményt osszanak meg az itthon maradt osztálytársaikkal, tanáraikkal, oktatóikkal.

 

Víghné Magyar Gabriella, Angol nyelv és irodalom szakos tanár

 

 

Megjelent: 277 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. május 17., csütörtök 09:03

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

ELÉRHETŐSÉGEK

OM: 203060

Miskolci Szakképzési Centrum
Szemere Bertalan Szakgimnáziuma,
Szakközépiskolája és Kollégiuma

Címünk: 3529 Miskolc, Ifjúság utca 16-20.

Központi számunk: 46/360-125

Titkárság: 46/365-912

Fax: 46/562-239

E-mail: info@szemere.sulinet.hu

 

 

Design by: www.diablodesign.eu