3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. 

Tel: 46/360-125 - Fax: 46/562-239 

 OM: 203060 - info@szemere.sulinet.hu

2017. szeptember 12., kedd 19:02

Milánó - Erasmus+ 1. tanári beszámoló

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Víghné Magyar Gabriella

Angol nyelv és irodalom szakos tanár

 

2016 őszén elindult az Erasmus+ első Szemerés csapata Milánóba. Mindenki izgatott volt, hisz elsőként tapasztalhattuk meg, milyen egy három hetes tanulmányút külföldön.

A Mobilitás program keretében az iskola 15 diákja utazott Olaszországba.  A tanulók a 14. évfolyamról kerültek ki. Szakirányukat tekintve 6 autószerelő és 9 autóelektronikai műszerész alkotta a csapatot. A projekt teljes lebonyolítását a First Central European Benefit Association (1CEBA) budapesti irodája végezte. Az egyesület a European Training and Education Network (ETEN) hálózat tagjaként a megítélt támogatási összegből megszervezte az utazást, a szállást, az étkezést, a helyi közlekedést, a kulturális programokat és nem utolsó sorban a munkahelyi elhelyezést Olaszországban.

A delegáció Milánó mellett, Monza városában kapott elhelyezést az Scuola Agraria del Parco di Monza kollégiumában. A mezőgazdasági főiskola festői környezetben, a nagy királyi park - Parco di Monza - közepén helyezkedik el. A fiúk 4 ágyas, egyszerűen berendezett, tiszta szobákba költözhettek be. Reggelente a földszinti Cascina Frutteto nevű apró vendéglőben fogyasztottuk el olasz reggelinket. A hideg ebédet, csomag formájában a közeli Cascina Cavriga-ból vettük fel minden reggel. Meleg ételt esténként kaptunk.

Első nap a csoport megismerkedett a helyi EVOLOVO iroda koordinátorával, Sara Scrocco-val. A délelőtt az általános eligazítással telt. A tanulók kitöltötték a pályázathoz kapcsolódó nyomtatványokat, megkapták a közlekedési bérletüket, a munkahelyükre és az oda történő utazásra vonatkozó általános információkat: térképet, menetrendet, részletes leírást.

Ebédszünetet követően kis csoportokban útra kelt mindenki, hogy az iroda alkalmazottainak segítségével megismerje az EVOLVO városközpontban lévő irodáját, majd eljusson a kijelölt gyakorlati helyre. A diákok összesen 5 munkahelyen kerültek elhelyezésre. Ezek elhelyezkedése nagyon eltérő volt. Voltak tanulók, akik a belvárosba jártak dolgozni, voltak, akik egészen az Alpok lábáig utaztak nap, mint nap.

A munkahelyeken a tanulók megismerkedtek a helyi tutorokkal, azaz olyan mentorokkal, akik szárnyaik alá vették őket, és három héten keresztül irányították munkájukat az autószervizekben. Beosztáskor két, három akár négy diák is egy gyakorlati helyre került, így nem érezték magukat elveszettnek, és könnyen támogatták egymást nyelvi, kommunikációs nehézségek esetén.

A gyakorlati helyek között szerepelt a nagynevű Gruppo Fassina, a Renault márka képviseletet ellátó Auto Cinque és a Ducati motorok javítását, szervizelését végző Desmolupo műhely. A tanulók az első napokban csak figyelemmel követték a munkafolyamatokat. A későbbiekben a tutorok felügyelete mellett már általános szervizelési feladatokat láttak el, mint például az olajcsere, üzemanyagszűrő csere, levegőszűrő csere, pollenszűrő csere, vezérléscsere stb. Némileg összetettebb feladatokat jelentett a turbófeltöltő csere, motorbontás, kuplung és váltócsere.  Minden esetben a munkafolyamat befejezésekor a tutor jóváhagyta vagy kijavította a végeredményt.

A fiúk 18-19 óra körül értek vissza a szálláshelyükre. Gyors tisztálkodást követően átsétáltunk a parkban található Cascina del Sole étterembe, ahol fél nyolckor megkaptuk a vacsoránkat. Ilyenkor beszéltük meg a nap történéseit, a munkahelyi tapasztalatokat.

A helyi iroda a hétvégéinket kulturális programokkal színesítette. Szombati napokon tekintettük meg a város nevezetességeit. Az első hétvégén a Castello Sforzesco múzeumait látogatta meg csoportunk. Az egykori milánói hercegek rezidenciája egyiptomi, régészeti, iparművészeti stb. múzeumoknak ad helyet. A második hétvégén a Milánói dóm melletti Museo del Novocentoban voltunk. A modern múzeum a 20. század nemzetközi képzőművészetének egyik legnagyobb olaszországi gyűjteménye Pablo Picasso, Wassily Kandinsky és Henri Matisse műveivel. Mindegyik látogatásról vidám fotók, videók készültek. A harmadik hétvége már az utazótáskák és bőröndök pakolásával telt. Vasárnapi napokon a diákok a szálláshelyen pihentek, a munkaruhák mosását végezték, majd elsétáltak a parkban található Autodromo Nationale, a Forma-1 olasz nagydíj 5 kilométer hosszú versenypályájához. Szakmájukból adódóan rendkívül érdekli őket az autóversenyzés és a motorsport, így ideális volt, hogy minden hétvégén ingyenes edzéseket, versenyeket, autó- és motorkiállításokat tekintettek meg.

A három hét alatt a diákok lelkiismeretesen, szorgalmasan végezték munkájukat. Az utolsó nap a munkahelyeken megtörtént a szakmai gyakorlat értékelése: munkájáról minden tanuló pozitív értékelést kapott. Habár az olasz szakemberek angolnyelvtudása meglehetősen gyenge volt, a diákok nem ütköztek kommunikációs problémába. Nyelvi ismereteiket ezen kívül még a közlekedés, a vendéglátás vagy a vásárlás során is megmérethették.

Szép és jó volt a messzi Milánóban, de a fiúk már nagyon hiányolták a méltán híres magyar ízeket és a csinos lányokat, így alig várták, hogy megérkezzen az őket hazaszállító autóbusz. Hatalmas zivatarral búcsúzott tőlünk az olasz autóipar fellegvára, bőrig ázva szárítkoztak a diákok a buszban, de az Europass bizonyítvánnyal a zsebükben elégedetten konstatálták, hogy tanúsítani tudják, rendelkeznek külföldi gyakorlati munkatapasztalattal és előnyt élvezhetnek, amennyiben az Európai Unió valamely tagállamában vállalnak munkát a későbbiekben.

Megjelent: 110 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. október 06., péntek 17:44

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

ELÉRHETŐSÉGEK

OM: 203060

Miskolci Szakképzési Centrum
Szemere Bertalan Szakgimnáziuma,
Szakközépiskolája és Kollégiuma

Címünk: 3529 Miskolc, Ifjúság utca 16-20.

Központi számunk: 46/360-125

Titkárság: 46/365-912

Fax: 46/562-239

E-mail: info@szemere.sulinet.hu

 

 

Design by: www.diablodesign.eu